Du visar för närvarande Xeeda-möte med fokus på rymden och satellitkommunikation

Xeeda-möte med fokus på rymden och satellitkommunikation

Xeeda bjuder regelbundet in sina konsulter till intressanta föreläsningar om aktuella teman. Denna vecka var rymden och satellitkommunikation i fokus när Martin Cousins berättade om Swedish Space Corporation (SSC) och sitt spännande uppdrag att leda infrastrukturprojekt i det globala marknätet. 

Swedish Space Corporation, tidigare benämnt Rymdbolaget, är ett svenskt rymdteknikföretag som grundades 1972. SSC designar bl.a. raketfordon, stratosfäriska ballongsystem, testbäddar och nyttolaster. Från sina uppskjutningsanläggningar har SSC skjutit upp mer än 570 sondraketer och tillhandahållit tjänster till forskare och rymdorganisationer över hela världen. I dag har SSC en av världens största marknader för satellitkommunikation och är en ledande leverantör av rymdtjänster. Utvecklingen i rymden går snabbt. I dag finns cirka 6 300 satelliter och uppskattningen är att det år 2030 kommer att finnas över 100 000 satelliter.

Bland SSC starkaste tillgångar finns Esrange Space Center, ovanför polcirkeln cirka 40 km utanför Kiruna i norra Sverige. Anläggningen är världens mest mångsidiga och hållbara rymdbas. För två år sedan expanderade Esrange med en ny anläggning för tester av nästa generations europeiska raketer. 

SSC har ca 600 anställda runt om i världen och täcker den globala marknaden genom sina kontor i Sverige, Tyskland, Italien, Nederländerna, USA, Chile, Australien och Thailand, tillsammans med det globala nätverket av markstationer. Ungefär 200 medarbetare jobbar i Sverige, de flesta har sin arbetsplats i Kiruna.  

Vi tackar Martin för en mycket intressant föreläsning!